Sådan kickstarter du dit netværk!

Du har sikkert hørt meget om det at netværke, og at man kan komme langt hvis man forstår sig på at bruge det rigtigt. Der er kommet et stigende fokus på det at netværke, da det virkelig kan medføre mange gode resultater. Tag nu for eksempel LinkedIn, der er indbegrebet af ’digital networking’. Ja ja, nogle har da fået direkte henvendelser om ansættelse i en bestemt virksomhed, men sådan går det jo sjældent for de fleste. Nogle gange handler det bare om, at tage initiativet selv.
For de fleste studerende starter det med LinkedIn, hvor det hurtigt kan opleves som en gentagelse af Facebook, hvor man “netværker” med sine kollegaer eller gamle studiekammerater. Dette kan på sine vis også være fint, men man står ikke just særlig stærkt med 15-20 mennesker bag sig, som har de samme færdigheder, som en selv.
Så hvordan når man virkelig ud over stepperne, og initierer til kontakt med folk, der kommer fra vidt forskellige fagområder, og har andre titler og kompetencer end en selv?
For at LinkedIn, og det at netværke i sin helhed, ikke blot skal ende ud med inaktive relationer og tabt værdi, så har vi lavet en lille guide til hvordan du aktiverer dig selv, og de relationer du skaber til andre mennesker.

1. Start med at opbygge netværket, før du får brug det

Det har aldrig gavnet nogen, at henvende sig til andre med en klar lyd af desperation i stemmen. De garvede folk fornemmer også hurtigt, når man kun har sig selv nærmest.
Går du den anden person i møde ved at dukke op med en mappe fyldt med kopier af dit CV, vil du blotte dig selv og sende dem løbende væk i modsatte retning. Henvender du dig derimod til folk uden nogle skjulte bagtanker, begynder du at opbygge personlige relationer og et ry for at være behjælpelig, og undgår dermed at blive betragtet som opportunistisk.

2. Hav en klar plan

I og med at alle personer i et netværk har en værdi, er det essentielt at du er bevidst omkring den værdi, som du kan byde ind med. Med dette for øje, bør du inden et netværksmøde danne dig et klart overblik over hvilke talenter, styrker, færdigheder og forbindelser, som du kan bringe på bordet. Derfor er det en fordel, at få nedskrevet hvad du ønsker at tale om, og hvad du er i stand til at hjælpe andre med, nu eller i fremtiden.

3. Glem alt om din personlige agenda

Selvom du måske er fristet til at netværke med andre for, at skaffe et job eller tale med mennesker, som du normalt ikke ville have adgang til, er det vigtigt at vide, at det er en ting, der bør undgås. Du bør i stedet gør det til dit mål, at være åben, imødekommende og transparent i din kommunikation, og skabe forbindelser mellem personer, som har mulighed for at hjælpe hinanden.
En attraktiv egenskab, som du vil blive husket for, er generøsitet. Vær opmærksom på, at der ikke nødvendigvis behøver at komme direkte resultater, men at man ved at hjælpe andre, så har nemmere ved at bede om hjælp i fremtiden. Givers gain!

4. Afvis aldrig nogen for ikke at have relevans

Gør det til din mission, at se og finde værdien hos hver en person, som du taler med. Stil gerne spørgsmål, og lyt med interesse for hvad de fortæller dig. Begå ikke den fejl, at udelukke folk grundet deres stillinger og titler. En person, som du møder er måske ”blot” en studerende, som dig selv, men de kan være i besiddelse af nogle værdifulde forbindelser og viden, som du ikke ville have kendskab til, hvis du afviste dem.
Når så samtalen er slut, husk hvad personen har at tilbyde, når du går videre til næste personsamtale. Alt efter hvad personen beskæftiger sig med, kan du fungere som den forbindelse, de begge står og mangler.

5. Forbind de løse ender

Ligeså snart du begynder at lytte til folk, og indser hvad de kan bringe på bordet, så vil du begynde at forstå hvordan den ene person i rummet kan hjælpe den anden. Gør det til dit mål, at skabe en forbindelse mellem personer, som du oprigtigt føler har en værdi for hinanden. Når du går ud af dine veje for at skabe potentielle lovende forbindelser, så er du også med til at gøre netværksmødet til en succes.

Disse fem trin giver dig en enestående mulighed for, at du kan få en god fremtid inden for din karriere. Virker det som en uoverskuelig opgave, at tage til et netværksmøde, så start med at afprøve de små fifs i din vennekreds eller studiekreds. Dernæst vil det virke helt naturligt for dig, når du så skal ud og netværke i erhvervslivet.

Vi håber, at dette har givet dig nogle gode startværktøjer til at færdes uden for studierne, således at du kan gå fra ethvert møde med stærkere ressourcer og flere relationer end da du kom.

Med dette sagt, ønsker vi dig al held og lykke med at blive en dygtig netværker!

Læs også

Web Logo 2.1

Kontakt os

+45 2724 6550
Kontakt@bridger.dk
Cortex Park 26
5230 Odense M, Danmark

Bridger Aps 2017 © All Rights Reserved | CVR 38922904